Lektionsplanering
Årskurs: Gymnasiet
Ämne: Historia 3
Tema: Kalla kriget och dess påverkan på världen
Koppling till styrdokument
Centralt innehåll
Undervisningen ska behandla kalla krigets orsaker, utveckling och konsekvenser för både USA och Sovjetunionen samt för andra länder och regioner. Det innefattar studier av viktiga händelser, ideologiska konflikter, och hur kalla kriget formade det internationella samfundet och nutida politiska förhållanden.
Kunskapskrav
Eleven kan analysera och ge en nyanserad redogörelse för betydelsefulla händelser och processer på ett sätt som visar förståelse för hur dessa påverkat både dåtidens och nutidens samhällen. Eleven kan också föra välgrundade resonemang om maktstrukturer och relationer mellan länder.
Lärarledda instruktioner
Introduktion till kalla kriget (10 min)
Ge en översikt över tidsperioden för kalla kriget och dess centrala aktörer.
Diskutera de ideologiska skillnaderna mellan kapitalism (USA) och kommunism (Sovjetunionen).
Använd en tidslinje för att illustrera viktiga milstolpar.
Huvudhändelser under kalla kriget (15 min)
Redogör för centrala händelser, såsom Berlinblockaden, Koreakriget, Kubakrisen och Vietnamkriget.
Diskutera konsekvenserna av dessa händelser på global nivå.
Analysera hur dessa händelser bidrog till att forma det kalla kriget.
Kalla kriget i olika delar av världen (15 min)
Utforska hur kalla kriget påverkade länder i Asien, Afrika och Latinamerika.
Diskutera hur supermakterna använde auktoritära regimer och militär intervention för att främja sina intressen.
Ge exempel på hur dessa länder drabbades av kalla krigets konflikter, som i Latinamerika och den afrikanska kontinenten.
Kalla kriget och dess slut (5 min)
Diskutera de faktorer som ledde till kalla krigets slut, inklusive förändringar i Sovjetunionen och relationerna mellan USA och Sovjet.
Reflektera över hur dessa förändringar ledde till slutet av den bipolära världsordningen.
Använd ett diagram för att visa förändringar i maktbalans.
Sammanfattning och diskussion (5 min)
Sammanfatta lektionens centrala teman och öppna upp för frågor.
Diskutera hur kalla krigets arv fortfarande påverkar internationella relationer idag.
Aktivitet
Eleverna delas in i grupper där de får i uppdrag att vässa en kort debatt (5 minuter) om en specifik händelse under kalla kriget (exempelvis Kubakrisen). De ska antingen ta ställning för USA:s eller Sovjetunionens perspektiv och presentera argument för sin ståndpunkt. Beräknad tidsåtgång: 20 minuter.
Exit-ticket
Vad var de viktigaste ideologiska skillnaderna mellan USA och Sovjetunionen under kalla kriget? Svar: Kapitalism vs. kommunism, individens rättigheter vs. kollektivets rättigheter.
Vad kännetecknar Kubakrisen och dess betydelse? Svar: En nära konflikt mellan supermakterna som riskerade att leda till kärnvapenkrig.
Hur påverkade kalla kriget andra delar av världen? Svar: Genom militärt stöd till olika regimer och inblandning i lokala konflikter.
Vilka faktorer bidrog till kalla krigets slut? Svar: Ekonomiska problem i Sovjetunionen, reformer under Gorbatsjov och förändringar i östeuropeiska länder.
Hur kan kalla krigets arv ses i dagens värld? Svar: Fortsatta spänningar mellan USA och Ryssland och påverkan på internationell politik.
Hemläxa
Skriv en uppsats på 800 ord som analyserar en specifik händelse orsakad av kalla kriget och diskuterar dess konsekvenser både på kort och lång sikt.
Fördjupningsuppgift
Eleverna ska välja en specifik konflikt kopplad till kalla kriget (exempelvis Vietnamkriget eller Koreakriget) och skriva en uppsats på 3000 ord som inkluderar en djupgående analys av det historiska sammanhanget, aktörerna involverade, och dess efterverkningar. Uppsatsen ska också innehålla en diskussion om hur konflikten påverkar nutida relationer mellan länder.
Förslag för nästa lektion
Temat: Den nya världsordningen efter kalla kriget. I nästa lektion kan vi fokusera på hur den internationella ordningen förändrades efter kalla kriget med särskilt fokus på den nya globala dynamiken, framväxten av nya maktcentra och utmaningar som terrorism och globalisering.
Förberedelser
Förbereda material och källor som rör kalla krigets händelser och konsekvenser.
Samla in exempel på debattartiklar och analyser som kan användas i aktivitet.
Organisera presentationsstöd för gruppexpeditioner och debatter.