En AI-baserad digital lärarassistent

Planering HT. Åk. 8. Hem och konsumentkunskap – Matlagning och hälsa

Terminsplanering

Årskurs: 8
Ämne: Hem och konsumentkunskap – Tema: Matlagning och hälsa
Tema: Matlagning och hälsa

Denna terminsplanering syftar till att utveckla elevernas kunskaper och färdigheter inom matlagning, kost och hälsa. Eleverna får lära sig om näringslära, matlagningstekniker och hur man planerar hälsosamma måltider i enlighet med styrdokumentens riktlinjer.

 

Matlagning och hälsa (19 aug – 20 dec)
V.34

– Lektion 1: Introduktion till ämnet matlagning och hälsa
– Lektion 2: Näringslära – grunderna

V.35

– Lektion 3: Planera en hälsosam måltid
– Lektion 4: Matlagningstekniker: Koka, steka och baka

V.36

– Lektion 5: Surdegsbröd – från deg till färdigt bröd
– Lektion 6: Hygiene och säkerhet i köket

V.37

– Lektion 7: Vegetarisk kost – fördelar och recept
– Lektion 8: Matlagning: Vegetariska rätter

V.38

– Lektion 9: Mellanmål och onyttigheter – vad kan vi välja?
– Lektion 10: Matlagning: Hälsosamma mellanmål

V.39

– Lektion 11: Måltidsplanering för veckan
– Lektion 12: Matlagning: Familjemåltid

V.40

– Lektion 13: Matens historia och traditioner
– Lektion 14: Matlagning: Traditionella rätter

V.41

– Lektion 15: Grunderna i livsmedelslagstiftning
– Lektion 16: Diskussion: Hållbar konsumtion och matlagning

V.42 (Lov)

– Ingen undervisning

V.43

– Lektion 17: Repetition av näringslära och måltidsplanering
– Lektion 18: Praktiska övningar i köket

V.44

– Lektion 19: Förberedelser för bedömning

V.45

– Lektion 20: Bedömningstillfälle: Praktisk matlagning

V.46

– Lektion 21: Reflektion över lärande och erfarenheter

V.47

– Lektion 22: Avslutande projekt: Skapa en egen receptbok

V.48

– Lektion 23: Genomgång och förberedelse av receptbok

V.49

– Lektion 24: Presentation av receptböcker och diskussion

V.50

– Lektion 25: Utvärdering av kurs och lärande

V.51

– Lektion 26: Avslutning av kursen och sammanfattning av lärande