Läxa
Årskurs: 3
Ämne: Kemi
Tema: Kemi i köket
Inledning
Denna läxa syftar till att fördjupa din förståelse för kemikalier i livsmedel och hur dessa påverkar smak och konsistens. Du kommer att undersöka ett livsmedel hemma och dokumentera dina fynd.
Uppgifter
Del 1: Undersök ett livsmedel
Välj ett livsmedel från ditt hem. Det kan vara något du gillar att äta eller laga. Skriv ner följande:
- Vad heter livsmedlet?
- Vilka kemikalier eller ingredienser finns i livsmedlet? (T.ex. socker, salt, konserveringsmedel)
- Vad påverkar dessa kemikalier livsmedlets smak och konsistens? (Beskriv kort)
Svar:
__________________________
__________________________
__________________________
Del 2: Observation av kemiska reaktioner
Om möjligt, försök att laga eller förbereda maten på något sätt. Observera om det sker några kemiska reaktioner. Beskriv vad du såg och hur det påverkade livsmedlet.
Svar:
__________________________
__________________________
Del 3: Reflektion
Reflektera över vad du har lärt dig genom aktiviteten. Svara på följande frågor:
- Vad var mest intressant med att undersöka kemikalier i livsmedel?
- Hur tror du att förståelsen för kemikalier kan hjälpa oss i köket?
Svar:
__________________________
__________________________
Avslutning
Samla dina svar och införskaffa de insikter du har fått genom att göra denna läxa. Var beredd på att dela med dig av dina fynd och reflektioner i nästa lektion.