Reflektion över undervisning i ämnet Idrott och Hälsa
Under kursens gång har jag kommit att reflektera mycket över den komplexitet som finns i att eleverna ofta befinner sig på väldigt olika nivåer vad gäller färdigheter i Idrott och Hälsa. Jag har märkt att det är en stor utmaning att kunna undervisa på ett sätt som inkluderar alla, samtidigt som alla elever ska känna sig sedda och få utvecklas utifrån sina förutsättningar. Det är lätt att tänka att alla ska klara samma sak på samma sätt, men jag har insett att det snarare handlar om att hitta variation och flexibla lösningar där elever kan mötas på sin egen nivå utan att känna sig utsatta.
Komplexitet i olika nivåer och inkludering
Det finns stunder när jag känner att gruppen är så spridd att jag måste tänka om min undervisning för att maximera både trygghet och rörelseglädje. Jag vill minimera att någon känner sig utanför eller otillräcklig och samtidigt maximera aktivitetsnivån för alla – det har blivit tydligare för mig hur nödvändigt det är att tänka kreativt och varierat. Till exempel kan jag göra övningar där elever själva väljer svårighetsgrad eller roller i gruppen, vilket gör att alla kan bidra efter sin förmåga. Det här är något jag förstått är centralt, och det känner jag att Larsson och Meckbachs bok Idrottsdidaktiska utmaningar förtydligar på ett bra sätt.
Användning av didaktiska nycklar
Jag har också lärt mig hur viktigt det är att använda de didaktiska nycklarna i min planering och undervisning. Dessa inkluderar:
- Förändra regler: Anpassa regler i övningar eller spel för att inkludera fler elever.
- Designa miljöer: Tänk på hur vi använder utrymmet och materialet för att skapa en inbjudande och tillgänglig miljö.
- Upplysa eleverna: Tydligt förklara varför vi gör olika saker och vad syftet är för att öka motivation och trygghet.
I mina tidigare tankar kring undervisningen hade jag kanske inte tänkt lika mycket på dessa aspekter, men nu ser jag tydligt hur de är verktyg för att skapa en mer inkluderande och lustfylld undervisning.
Reflektion kring egen progression och undervisning i Idrott och Hälsa
Innan utbildningen startade hade jag en idé om att jag skulle behöva kunna och behärska alla idrotter och rörelseformer för att kunna vara en bra lärare i Idrott och Hälsa. Men under kursens gång har jag reflekterat kring att det är okej och till och med värdefullt att inte kunna allt. Det är ett sätt att visa eleverna att lärande är en pågående process, och att modet att pröva och vara nyfiken är lika viktigt som färdigheter.
Mina egna intressen och styrkor inom vissa idrotter kan jag använda för att engagera elever, men jag vet också att jag behöver vara öppen och nyfiken på vad eleverna själva vill, för att kunna erbjuda en så bred och utvecklande undervisning som möjligt.
Sammanfattande praktiska exempel
- Använda stationsundervisning med olika nivåer och olika slags aktiviteter, där eleverna själva väljer eller får stöd för att hitta rätt nivå.
- Anpassa regler i bollsporter för att minska konkurrensstress och skapa samarbetstillfällen.
- Inleda varje lektion med tydlig genomgång av mål och varför aktiviteten är viktig för hälsa och välmående.
- Utveckla mitt eget ledarskap genom att ha en lärande attityd och vara öppen för nya idrotter eller rörelseformer.