Läslistor

– lågstadiet –

Skolverket har sedan 2024 sammanställt läslistor för elever från förskolan upp till gymnasieskolan tillsammans med Kulturrådet. Listorna består av litteratur som valts ut för att de kan engagera, väcka nyfikenhet och väcka till spännande samtal mellan lärare och elever.

Nedan finner du den litteratur som valts ut för lågstadiet. Notera dock att många verk som valts ut passar för flera åldrar och stadier!

Lotta Geffenblad
2023

Blå ugglan

Ett mörkt ämne i en blåskimrande bok. Granlund och Stenberg bor i en liten stuga tillsammans. Så dör Stenberg, och Gran- lund gråter floder. Plötsligt dyker en gigantisk blå uggla upp, flyttar in i stugan och deltar i rutinerna. Märkligt nog börjar den så småningom krympa tills den får en vanlig ugglas storlek. Då har det blivit vår igen och Granlund dricker kaffe med en som heter Nykvist. Men på den blå stolen ligger ugglan på Stenbergs blårutiga skjorta och viftar lite med vingen.

En bok om sorgens olika faser.

Maja Hertzell
2024

Brorsans kompis Robban

Det bullrar om denna korta kapitelbok! Vi möter jag berättaren Jim, åtta år, hans äldre bror Rasmus och deras bästa kompisar Torgny och Robban. Bakom bullret förs ett lågmält samtal om de större pojkarnas ”skojbråk” och ”tvärtomspråk” och om vem som bestämmer i de mindre pojkarnas lek. Plötsligt dyker Robban inte upp längre och bullret upphör. Hela familjen saknar honom – inte minst Jim! Kommer Robban någonsin tillbaka?

Bokens formgivning och illustrationer är suveräna och speglar stämningar och dynamik i denna pojkkonstellation.

Astrid Lindgren

1973

Bröderna Lejonhjärta

Skorpan är mycket svårt sjuk men tröstas av sin storebror Jonatans sagor om Nangijala där de en dag ska mötas. Men så inträffar den katastrof som leder till att Jonatan hamnar där först. I detta blommande paradis tar han sedan emot sin lillebror, och sakta men säkert blir det uppenbart att även ondskan finns där.

Berättelsen handlar om liv och död, ont och gott, rädsla och mod. Den är lika mycket en skildring med psykologisk botten som en saga med mytisk kraft. Att den bär på en gåtfull dimension bidrar till dess klassikerstatus.

Susanna Alakoski

2013

Dagens Harri

I denna barnroman möter vi Tiia vars mamma är död, men som tillsammans med sin pappa bildar ett slags utökad familj med kamraten Peggy och hennes mamma. De två flickorna delar både vardag och fest – och allergiska problem. Tiias pappa kom- mer från Finland och pratar på ett sätt, och i Ystad där de bor talar man på ett annat.

Ord är intressanta, inte minst de förbjudna orden som man kan kringgå genom att hitta på egna. Och berättande är viktigt, till exempel om vad kamraten Harri har haft för sig under dagen. Boken ingår i en serie.

Helena Öberg
2015

Din tur, Adrian

Titeln anspelar på en klassrumssituation; det är den tioårige Adrians tur att läsa högt och bokstäverna bara hoppar omkring. Men här finns också hans tursamma – och sagolika – möten med en hund och hennes människa.

Denna berättelse skildrar ett slags utvecklingsresa som gestaltas främst visuellt. Mindre bildrutor och andra grepp från tecknade serier samt helsides- illustrationer används. Växlingen mellan svartvitt och färg är betydelsebärande, liksom många av bildmotiven och textinslagen i berättelsens periferi.

Elin Johansson & Emma Svedjeland
2021

Ett rum till Lisen

I en by med tre hus bor Naima, nio år. Det är sommarlov, hennes kompis är bortrest men i grannhuset flyttar Lisen in. De två inleder ett projekt som går ut på att sova i husets alla rum och betygsätta dem. Först därefter kan Lisen veta vilket hon ska välja till sitt.

I denna samtida Bullerby handlar det också om lek med käpphästar, och en annan lek som övergår i plötslig dramatik. Men det viktigaste av allt är flickornas alltmer varma och starka känslor för varandra. Bokens illustrationer förstärker deras perspektiv.

Pija Lindenbaum
2023

Frekes fot

Freke vaknar på morgonen och upptäcker att både hans ena sko och fot är borta. Ramberättelsen handlar om hans envetna letande efter dem. Det här är en bok som väcker tankar och reflektioner kring funktionsnedsättning och om att förlora något, men ändå gå vidare i livet.

Humor, värme och en gnutta allvar utmärker Pija Lindenbaums författarskap – så även här. Illustrationerna bjuder på generösa uppslag i ett lyhört samspel med texten.

Thomas Tidholm
1993

Förr i tiden i skogen

Denna bilderbok tar oss till tiden före urbaniseringen, precis när den allmänna skolplikten blir verklighet. I en stuga i skogen bor Natan, en liten pojke som vill till skolan utan att veta vad skola är. Hans far är mer tveksam men ändrar sig kanske lite då skolan efter en olyckshändelse måste flytta in i hans stuga.

Här gestaltas en pojkes längtan, och hur bokstäverna blir öppningar mot andra tider och platser. En kombination av saklighet och poesi präglar såväl text som bild i boken, och långsam högläsning rekommenderas.

Lisa Lundmark

2017

Haj-Jenny

Här erbjuds vi att dela Jennys perspektiv. Hon är tystlåten och trivs med sina egna tankar och intressen. Därmed uppfyller hon inte skolans krav på att ta plats, räcka upp handen och uttrycka sig muntligt. Hon ser inte på sig själv som blyg, utan snarare som hajlik, och helt ensam är hon inte. Till sist visar sig de kunskaper som hon utvecklat under sitt tysta liv vara livsviktiga.

Boken väcker frågor om olika typer av ensamhet, normer och krav och rätten att vara som man känner sig. Illustrationerna understryker tematiken.

Hédi Fried
2019

Historien om Bodri 

Detta är en högläsningsbok som baseras på författarens erfarenheter av nazismen. I centrum står två systrar. Berättelsen handlar om hur de skiljs från sin kamrat, sin hund och sina föräldrar. Här finns bilder på Hitler, och på hur de två systrarna ser ut innan och efter att de suttit i koncentrationsläger.

Ämnet är svårt, men genom att skifta mellan hunden Bodris och systrarnas perspektiv blir det möjligt att berätta om. Helt avgörande är illustrationerna. Visst finns här bläckstreck och plumpar, men också en luftig akvarell som segrar.

Sara Lundberg
2024

Ingen utom jag

”Mamma, vet du?” säger pojken på badplatsen. ”Du är bryggan och jag är båten.” Han lyckas knyta upp knuten emellan dem och med sin båt ge sig in i ett grönt skimmer och sedan, ordlöst, vidare jorden runt. Det finns trådar mellan denna resa och den värld som pojken tidigare lekt på stranden. Har han drömt allt – eller har han i själva verket börjat vakna upp?

De dunkla mötena och suggestiva landskapen bjuder på ingångar för läsare i alla åldrar, både öppna och högst hemliga.

Janosch
2004

Jag gör dig frisk,
sa lilla Björn

I denna rikt illustrerade barnbok möter vi förmänskligade djur i en lantlig trakt. Lilla Tiger har blivit sjuk och lilla Björn lovar att hjälpa honom. Ja, hela vänkretsen sluter upp runt den sjuke och bidrar med bandage, önskekost, mjuka kudden, besök och till sist sällskap till sjukhuset. Här visas omsorgen om en vän, ömsint och humoristiskt. På bilderna finns även ett parallellt förlopp med en liten groda – för den skarpsynte att följa. Boken ingår i en serie.

Katarina Kieri
2017

Jag heter Beata

Beata är åtta år. Hon besöker gärna sin mormor i Tornedalen men kan inte kommunicera så bra med henne. Mormor talar ju finska, eller meänkieli som man säger idag. Tidigare fanns även brodern Sven, men han dog innan Beata föddes. Trots detta är boken inte sorglig. I korta, rappa kapitel berättar huvudpersonen om sitt liv, ofta med en knorr på slutet.

Vi följer hennes lekar med bästisarna, hennes funderingar och kärlekspirr – och läng- tan efter ett par glasögon. Dessutom finns Malte, den storebror som fortfarande lever.

Ylva Karlsson

2019

Jag och alla

På varje uppslag i denna bilderbok presenteras ett barn i text och bild. Texterna inleds med ”Jag är…” följt av barnets namn, några upplysningar om personen och en fundering på något annat barn. På nästa uppslag möter vi detta andra barn, och så fortsätter det. Kedjekompositionen länkar samman barn i Sver ige med olika identiteter, familjer, erfarenheter och drömmar. Boken inleds och avslutas med Olivia som ”undrar hur det känns att vara den som läser om mej”.

Sara Olausson

2019

Jordgubbsbarnen

I ett litet hus i en by bor ett par syskon. Det blir sommarlov med både glädjeämnen och arbete med att samla skrot. Så sker en olycka, ekonomin förvärras och deras föräldrar måste ge sig av till det avlägsna Sverige för att arbeta som jordgubbsplockare. Barnen blir helt enkelt ”jordgubbsbarn” och får bo med farmor. Men finns det jordgubbar i Sverige på vintern?

Här berättas med ärlighet och humor om vardagen utan föräldrar. Svårt är det, men barnen framställs inte som passiva offer.

Katarina Taikon

2015

Katitzi; Katitzi och Swing

Denna volym innehåller de två första delarna i den klassiska serien om den romska flickan Katitzi. I första delen introduceras den sjuåriga huvudpersonen som länge bott på barnhem men nu flyttar till sin familj i ett tältläger. Samtidigt med läsaren lär Katitzi känna familjen och de nya villkoren. Handlingen i den andra delen utspelas i Västerbotten, under en krigsvinter. På sitt uppdrag att sälja förtennade skålar möter Katitzi och hennes syster många fördomar, men också värme och hjälpsamhet.

Elin Marakatt

2022

Lilli, farfar och norrskenet

I Sápmi är det eftermiddag och redan mörkt. Hemma gråter lillebror och föräldrarna tröstar och tröstar. Lilli smyger ut från huset och följer med farfar för att mata renarna i stället. Plötsligt syns ett norrsken på himlen, fladdrande i grönt och lila. I detta ljus bor förfädernas själar, och Lilli upplever hur farmor kommer med en renrajd. Hon vakar över dem, säger farfar.

Bokens illustrationer i klara akvareller fångar himlafenomenets mytiska dimensioner. Boken finns på rad olika språk, bland annat svenska, finska, meänkieli och samiska språk.

Linda Bondestam

2020

Mitt bottenliv – av en ensam axolotl 

Det finns en dubbelhet redan i titeln på denna sällsynt färg- sprakande bilderbok. Den lille axolotlen ser ut som en sagofigur men existerar, dock akut utrotningshotad. Den berättar om sitt liv men hjälper också läsaren att få syn på ”lunsarnas” liv, det vill säga människornas, och hur detta påverkar livsmiljön. Här kan vi bland annat gå på varumärkesjakt och söka avfall från lunsarna i havet! Till sist hittar axolotlen en likadan, och snart finns 987 nya små. Bottenlivet blev ett toppenliv – men vart tog alla lunsar vägen…?

Åsa Larsson & Ingela Korsell

2014

Nidstången. PAX 

PAX-serien består av tio delar och inleds med Nidstången. Här presenteras väktarna som ska skydda det magiska biblioteket under kyrkan i Mariefred. Två bröder ska hjälpa dem. Det be- hövs! Bibliotekets skydd försvagas och de onda krafterna växer sig starkare. Men uppgiften är krävande och pojkarna har också sina vanliga trassliga liv. Språket i boken är lätt, tempot högt och spänningen stor – och det slutar med en cliffhanger. Detta ur- bana fantasy-epos är som gjort för att skapa bokslukare skolade i fornnordisk mytologi.

Emma Virke

2023

Presenten

Denna säregna bilderbok inleds med Billys födelsedag i vår egen tid, men den tar även med läsaren till två andra tider. Detta görs med hjälp av greppet ”bok i bok i bok”, och genom faktiska hål kan karaktärerna röra sig mellan böckerna och förenas. Till exempel i en bokskog! Presenten väcker frågor om barns liv i olika tider men är främst en sinnrik metaberättelse. Den handlar om boken själv, om fantasins möjligheter och litteraturens kraft. Stannar verkligen litterära karaktärer alltid i sina böcker?

Ulf Stark

2018

Rymlingarna

Bokens illustrationer fångar författarens sätt att kombinera vemod och humor. Huvudpersonen Lill-Gottfrid försöker uppfylla sin hjärtsjuke farfars önskningar. De handlar dels om att ta honom till det hus som han en gång byggt och bott i med farmor, dels om att få honom att sluta svära och börja tala vackert.

Berättelsen väcker frågor om sanning och lögn, ordens makt och hur man håller någon kvar i livet – eller rustar sig för döden. En burk med lingonsylt är viktig. Kitty Crowther har erhållit ALMA-priset.

Jan Lööf

1974

Sagan om det röda äpplet

Hur kommer det sig att det gröna plastäpplet förvandlades till ett riktigt saftigt rött äpple? Varje nytt uppslag ger en ny oväntad vändning i den här berättelsen. Illustrationerna bjuder dessutom på en spännande upptäcktsfärd genom en stad som känns märkvärdigt välbekant och ändå främmande, från en tid när gubbar fortfarande gick omkring i randig kostym, hatt och käpp.

De små detaljerna bildar en underbar helhet och avslöjar ibland så mycket mer än vad texten berättar. En barnboksklassiker!

Åsa Lind

2006

Stora boken om Sandvargen

Här har de tre böckerna om Sandvargen samlats. I centrum står Zackarina som bor med sina föräldrar i ett hus vid havet. Där, på stranden, har hon funnit en sällsynt sandvarg som är lekfull, vis och som alltid har tid. I flickans liv fungerar den både som lekkamrat, säkerhetsventil och samtalspartner. Ingen fråga är för liten – eller för stor.

Bokens kapitel är korta men kan fungera som utgångspunkt för filosofiska samtal utan slut. På så sätt tränas ”tänkeriet”.

Emma Adbåge

2022

Såret

Det saknas inte dramatik när berättarjaget ramlar på skolgården och slår upp ett sår på knät. Alla flockas kring olycks- barnet och blodet lyser illrött på bokuppslaget. När den värsta smärtan gått över inträder en känsla av utvaldhet och till och med upphöjelse. Men vad kommer att hända när såret är läkt och skorpan trillat av?

Här bjuds det på ett mycket fint samspel mellan text och bild, där författaren och illustratören till fullo nyttjar bilderbokens möjligheter.

Rose Lagercrantz

2020

Två av allt

Lulu säger att det man inte kan prata om, måste man skriva – och att barn både förstår och vill veta! Så börjar hennes man Eli skriva ner de minnen som utgör bokens handling: Elis och Lulus barndom i Transsylvanien, Lulus avsked, nazismen som smyger sig på, tiden i koncentrationsläger, åren i Sverige och resan över till USA dit Lulu tagit sig. Men framför allt handlar det om stark vänskap.

Boken är vackert formgiven och illustrerad och har ett efterord av författaren samt en litteraturlista för vidare läsning.

Tove Jansson

1960

Vem ska trösta knyttet

Ett mycket ensamt troll, ett knytt, ger sig ut på en äventyrlig färd men är alldeles för blyg för att knyta kontakter med andra. Väl framme vid havet tar allt en vändning, när ett skrutt behöver stöd och hjälp av en vän.

Berättelsen är en modern klassiker som är fylld av starka känslor. Titeln tjänar som ett omkväde genom boken. Den sirliga handstilen sätter tonen i rimberättelsen, där hela muminvärlden träder fram i karaktäristiska illustrationer.