Läslistor

– mellanstadiet –

Skolverket har sedan 2024 sammanställt läslistor för elever från förskolan upp till gymnasieskolan tillsammans med Kulturrådet. Listorna består av litteratur som valts ut för att de kan engagera, väcka nyfikenhet och väcka till spännande samtal mellan lärare och elever.

Nedan finner du den litteratur som valts ut för mellanstadiet. Notera dock att många verk som valts ut passar för flera åldrar och stadier!

Lowe Aspviken
2022

Akamella Andarnas rike

Spökhistoria från tornedalen som utspelar sig i början av 1900-talet. Syskonen Gustava och Georg bor i Stockholm men släkten kommer från Muodoslompolo i Tornedalen. När Georg oförklarligt försvinner börjar en lika spännande som kuslig historia.

Berättelsen bygger på tornedalska myter och skapar realistisk närvarokänsla genom smidig användning av ord på minoritetsspråket meänkieli. Här finns också hänvisningar till verkliga platser som ödekyrkogården Akamella. Peter Bergtings illustrationer bidrar till tidskänslan.

Guus Kuijer
2012

Boken om allting

Filosofisk kortroman som vill ge ett svar på vad som krävs för att en människa ska kunna bli lycklig. Den fantasifulle Thomas lever i en religiös familj som domineras av en våldsam pappa som misshandlar både honom och mamman.

I berättelsen som utspelar sig i Nederländerna på 1950-talet skildras hur en ohållbar situation kan övervinnas genom humor och gemenskap. Språket är poetiskt och kan väcka frågor om konstnärligt berättande. ALMA-pristagare 2012.

Arne Svingen
2012

Balladen om en bruten näsa

Bart växer upp i en utsatt del av stan. Han bor i en nedgången lägenhet och trapphuset är fullt med spår efter narkomaner. Mamman är alkoholiserad och har svårt att sköta både lägenhet och arbete. En väg ut ur mörkret öppnas av vännen Ada som kommer från en annan del av stan.

Allt skildras från Barts livsbejakande och kloka perspektiv, med mycket humor och roman- personer som lever kvar. Hoppfullt om vikten av att tro på sig själv och våga. Innehåller ett efterord med skrivtips av Mårten Melin.

Jenny Jägerfeld
2018

Comedy Queen

Runt Sashas mamma var det nästan alltid ledsamt och till slut valde hon att ta sitt liv. Sasha sammanställer därför en lista på sju saker som hon måste göra för att inte bli som sin mamma. För läsaren blir det en känslomässig resa mellan skratt och gråt. I sitt efterord skriver författaren att vi måste tala mer om självmord och psykisk ohälsa, även om det är svårt.

Berättelsen skildrar den gropiga resan mot självkännedom och ett nytt förhållningssätt till sorg.

Jon Klassen
2023

Dödskallen

I denna bildroman i kortformat ger sig lilla Ottilia ut i den kalla skogen. Hon välkomnas in i ett hus där en ensam dödskalle huserar. Ottilia räddar sin nya vän från den som hemsöker honom – ett huvudlöst skelett!

Denna sagolika spökhistoria berättas med korta sakliga meningar där det vibrerar under ytan, och med bilder där det vita får betydelse i den för övrigt mörka och mättade färgskalan. Bokens efterord om det transformer- ande minnet kan inspirera till samtal och berättarexperiment.

Ulf Stark
2018

En liten bok om kärlek

Att bokens huvudperson fick namnet Fred hjälpte föga; det blev krig ändå. I den ena vågskålen finns vinterkyla, mörkläggning, ransonering och en pappa som bevakar en gräns i norr. I den andra finns kamratskap, julgransljus, en säck med julmat och barnet i mammas mage. Här ges exempel på strategier som gör det möjligt för Fred att hantera den spirande kärleken till klasskamraten Elsa, och även tomrummet efter sin pappa.

Bokens illustrationer bidrar till tidsfärgen och understryker såväl dramatiken som värmen och humorn.

Yael Frankel
2022

Ett hål

Bilderboken med ett riktigt hål i pärmen. Hålet är en viktig del av berättelsen. Det försvinner inte, det går inte att fylla med annat. Är hålet saknaden efter någon? Det är en sorglig plats, ändå tar sig berättaren dit varje dag – för det är också varmt och inspirerande, läkande och tryggt. Hålet gör berättaren till den hon är.

Poetiskt berättad med korta meningar och collage- liknande bilder. Vemodigt och trösterikt. Riktar sig lika mycket till vuxna som till barn.

Christina Wahldén
2018

Falafelflickorna

Hawa drömmer om polishögskolan, behöver öva sig och startar en liten detektivbyrå. Det börjar alltså lekfullt, men snart ställs hon inför två svåra fall: En flicka som mot sin vilja ska giftas bort och två flickor som hotas av anhöriga för att de är kära i varandra. Nu är det inte lekfullt längre!

Boken tar upp hur fall av detta slag ska hanteras, liksom information om barns rättigheter. Falafelflickorna har belönats med priset Spårhunden, och på grund av sin värme och humor kallats feelgood-deckare.

Sara Lundberg
2017

Fågeln i mig flyger vart den vill

I denna biografi berättas i poetiska texter och bilder om den jämtländska konstnären Berta Hansson (1910–1994). Ur hennes flickjags perspektiv gestaltas livet på bondgården, och konstnärsdrömmen. Den enda som riktigt förstår Berta dör i TBC. Hur kan Bertas konstnärsdröm leva vidare?

Denna bok har belönats med priser och utgör ett stycke kvinno- och konsthistoria som väcker frågor om förväntningar, drömmar och mål. Här kan också en kvinnlig skapelseberättelse spåras, ett alternativ till den av Adams skapelse på Michelangelos freskomålning.

Anna Wolz
2022

Hajtänder

Kortroman om elvaåriga Atlanta som hanterar vardagens små och stora problem genom att ge sig ut på en cykeltur runt sjön Ijsselmeer – om hon inte klarar de 360 kilometrarna kommer allt att gå fel. På cykelturen möter hon Finley som lämnat sitt hem efter ett bråk med sin mamma. Vänskap uppstår och mellan raderna blir det tydligt att Atlantas och Finleys öden speglar varandra. Resan runt sjön blir en resa inåt, mot självinsikt.

Berättelsen är spännande, har en underhållande och tänkvärd dialog och här finns mycket att samtala om.

Jean-Claude Mourlevat
2018

Jefferson

Igelkotten Jefferson anklagas för att ha mördat sin frisör som är grävling. Jefferson och kamraten Gilbert anar att det är en människa som är skyldig och ger sig av till deras land för att lösa brottet.

Boken är en smart blandning av fabel och deckare, förvånansvärt realistisk, våldsam och humoristisk. Jean-Claude Mourlevat har skapat spännande personer i en originell värld dit läsaren gärna återvänder. Berättelsen tar upp frågan om djurens rättigheter. Fristående del i en serie. ALMA-pristagare 2021.

Helena Öberg
2018

Kattvinden

I denna bildroman möter läsaren två flickor i ett nutidsplan och två pojkar i historisk tid. Genom händelser i ett hus bildas sprickor mellan tidsplanen. De leder fram till ett både faktiskt och existentiellt utforskande för personerna.

Texten är lättläst, och i långa avsnitt bär endast de vidunderligt flödande illustrationerna fram historien. Därutöver öppnar de många konstreferenserna dörrar till andra fängslande öden att lära känna. Här kan, kort och gott, olika typer av läsare samlas för att tycka, tänka och tolka.

Martha Sandwall-Bergström
1945

Kulla-Gulla

I Småland vid 1900-talets början har en föräldralös flicka auktionerats ut till den lägstbjudande och blivit tjänstehjon hos en barnrik torparfamilj. Så småningom visar det sig att flickan är barnbarn till patron på herrgården som torpet lyder under. Nu ställs hon inför ett svårt etiskt dilemma.

I denna flickboksklassiker skildras materiella villkor som känns inpå bara kroppen – grovt vadmal, bitande kyla, piskrapp. Men den rymmer också drömmar och berättelser som kan peka ut en annan riktning. Boken ingår i en serie.

Mickael Morpurgo
2001

Kensukes rike

Den tolvårige Michael ramlar av föräldrarnas båt när de seglar över Korallhavet norr om Australien. Han flyter i land på en ö och möter en skeppsbruten japan vid namn Kensuke. Även- tyrlig skildring om att finna förankringspunkter utanför familjen och bortom västerlandet.

Det finns många paralleller till Daniel Defoes Robinson Crusoe, men boken fungerar också som en kommentar till sin samtid. Kartorna bidrar till det geografiska berättandet på ett kreativt sätt.

Jakob Wegelius
2008

Legenden om Sally Jones

Läsaren får följa gorillan Sally Jones på hennes livsresa, från födseln i den afrikanska regnskogen, via Istanbul, Trakien och Makedonien, till Port Said, Sydkinesiska sjön, Borneo och Amerika. I bild och text skildras äventyrets exotiska magi, över hav och land, längs prickade linjer på omsorgsfullt gjorda kartor.

Det är en dramatisk berättelse om vänskap och skurkaktigheter. Men också om djur och människor, geografi och historia, under en tid då världens mångfald kunde utforskas via små flodbåtar och stora atlantångare.

Roald Dahl
1988

Matilda

Matilda växer upp i en familj som inte bryr sig om henne. I skolan möter hon en drakliknande rektor som gör saker och ting ännu värre. Men det visar sig att hon är en flicka med oanade krafter. Fantasifullt och festligt om att finna sin inre kraft och övervinna sina fiender.

Personerna i berättelsen är humoristiskt skildrade och Quentin Blakes uttrycksfulla illustrationer gör det enkelt för läsaren att hänga med. En modern saga om alla barns rätt till ett kärleksfullt hem. Klassiker för unga läsare.

Gunilla Lundgren
2020

Min mamma är en ängel

Här möter vi Angelica som bor i ett radhus i Sverige och Flori som kommer från Rumänien. Bägge talar romska dialekter, men Flori bär konstiga kläder, har för stora skor och hennes mamma är en ängel och pappan försvunnen. Hennes svenska namn blir förstås Pippi. Men hur ska Angelica kunna hjälpa denna burksamlande Pippi? Och vilken typ av hjälp vill hon ha?

Svartvita illustrationer i naivistisk stil lyfter fram centrala händelser och objekt. Boken är skriven i samarbete med unga skribenter i en romsk skrivklubb.

Johan Rudnberg
2021

Nattkorpen

En natt lämnas ett nyfött barn till ett barnhus i 1800-talets Stockholm. I centrum för denna historiska spänningsroman om de mest utsatta människorna, särskilt barnen, står ett udda par. Det är barnhusflickan Mika och polisen Hoff som tillsammans ska lösa gåtan. De dras in i skeenden som både alstrar högspänning och får det att lukta och osa från sidorna.

Författaren väjer inte för det svåraste. Boken är första delen i en trilogi och har belönats med bland annat Augustpriset.

Annika Thor
2020

Odysseus pojke

Här berättas Odysseus äventyr ur hans väntande – och växande – son Thelemakos perspektiv. På hans ö Ithaka finns det trygga med vaggsånger och lekar, men också den oroande maktkampen. Dessutom formuleras Thelemakos frågor om ideal och identitet i relation till hjältefadern Odysseus allt tydligare. Hjälteberättelserna, ofta i form av drömmar, bidrar till att det mytiska och psykologiska flätas samman.

Det här är en perfekt högläsningsbok med ett rikt språk och många bottnar.

Astrid Lindgren
1981

Ronja Rövardotter

Det börjar med en åsknatt, och en flicka som föds i en borg i skogen. Lika starka och mäktiga som åskknallarna kommer känslorna mellan flickan och hennes far, rövarhövdingen, att bli. Men även känslorna mellan flickan och sonen i den konkurre- rande rövarätten.

Många frågor väcks om konflikter mellan generationer, mellan människor och mellan människan och det vi kallar natur. En fråga bränner: Kan flickan söka självständighet och hävda andra principer än rövarätternas urgamla – och ändå behålla sin fars kärlek?

Per Gustavsson
2019

Sen kom vintern

Den ena pärmens insida täcks av brun päls, den andra av vit – och däremellan händer det! I spegeln upptäcker haren ett vitt strå i sin päls. Snart är hela han vit och världen utanför likaså! Men haren vill att allt ska vara som vanligt och köper inte de förklaringar som björnen presenterar. Snart upptäcker han dock att det finns fördelar med den vita pälsen.

Denna bilderbok om att inte gilla förändringar erbjuder många sätt att läsa.

Maria Gripe
1978

Tordyveln flyger i skymningen

I denna roman, ett slags fantastisk realism, erbjuds tre småländska ungdomar ett sommarjobb som handlar om att vattna blommor i byns äldsta hus. Mycket snart ställs de inför gåtor och dras in i händelser som öppnar kanaler till gångna tider och fjärran länder. Både tordyvlar, ett schackspel och den känsliga växten Selandria aegyptica får betydelse.

Dessutom aktualiseras naturfilosofiska frågor från äldre tid med bäring i vår egen. Vad skulle det innebära – på djupet – om ”allt levande hörer samman”?

Katarina Kuick
2022

Veras krig

Boken skildrar belägringen av Leningrad under andra världskriget. Det är ingen hjältehistoria utan en skildring av vad som sker med en stad som belägras i 872 dagar. Handlingen kretsar runt besväret med att få tag i mat och klara vardagen. I centrum står Vera och hennes familj. De slående detaljerna gör berättelsen lätt att leva sig in i och samtala om.

Boken bygger på beskrivningar av belägringen i dagböcker och intervjuer med överlevare. Innehåller ett lärorikt efterord av författaren.

Oskar Kroon
2023

Vitsippor och pissråttor

Kaj och hans äldre bror Krister bor med sin pappa. Kaj ser upp till Krister som kan mycket och vågar vara sig själv. Men i skolan förföljs Krister av Sacke, och Kaj bestämmer sig för att hjälpa till. Berättelsen ramas in av Kaj som återger den hastigt växande konflikten och dess överraskande lösning.

Det är både spännande och gripande. Hanna Klinthages bilder bidrar fint till berättelsens humoristiska stämning och den livfulla karakteriseringen av berättelsens personer.