“`html
Läxa
Årskurs: Gymnasiet
Ämne: Kemi 1
Tema: Energiomsättningar vid smältning och kokning
Ordkollen
Här listas tio ämnesord på läxans tema som är bra att känna till betydelsen av.
- Energi: Förmågan att utföra arbete eller orsaka förändring.
- Smältning: Processen där ett fast ämne omvandlas till vätska genom värme.
- Kokning: En fasövergång där vätska blir gas kring vätskans yta.
- Temperatur: Ett mått på den genomsnittliga kinetiska energin hos partiklar.
- Fasövergång: En förändring av ett ämnes tillstånd mellan fast, vätska och gas.
- Värmeenergi: Energi som överförs mellan objekt med olika temperaturer.
- Kinetisk energi: Den energi som ett objekt har på grund av sin rörelse.
- Potential energi: Energiform som beror på ett objekts position eller tillstånd.
- Entalpi: En termodynamisk storhet som representerar total energi i ett system.
- Reaktionsenergi: Energi som absorberas eller avges under en kemisk reaktion.
Instuderingsfrågor
- Vad händer med partiklarna i ett fast ämne när det smälter?
- Beskriv hur kokning skiljer sig från avdunstning.
- Vad är entalpi och hur används det i samband med energiomsättning?
- Kan smältning och kokning ske vid samma temperatur? Förklara.
- Vad är skillnaden mellan kinetisk och potentiell energi?
- Hur påverkar tryck kokpunkten för en vätska?
- Vad är den generella formeln för att beräkna energiomsättning vid fasövergångar?
- Ge exempel på hur energi omvandlas i en kemisk reaktion.
- Vilka faktorer påverkar hastigheten på smältning och kokning?
- Hur kan vi använda entalpi i praktiska tillämpningar, t.ex. i värmepumpar?
Övning
Nedan listas uppgifter och fyra svarsalternativ. Du ska ringa in det alternativ som är korrekt. Observera att av de fyra alternativen är endast ett korrekt.
Fråga/Beskrivning | A | B | C | D |
---|---|---|---|---|
Vad är processen när en vätska blir gas? | Kokning | Smältning | Förångning | Kristallisering |
Vad kallas värmeenergin som överförs när vatten kokar? | Latent värme | Kinetisk energi | Potential energi | Specifik värmekapacitet |
Vad är kokpunkten för rent vatten? | 100°C vid 1 atm | 0°C vid 1 atm | 50°C vid 1 atm | 25°C vid 1 atm |
Vilken faktor ökar kokpunkten för vätskor? | Ökat tryck | Minskat tryck | Temperaturminskning | Inga av ovanstående |
Vad mäter vi temperaturen med? | Termometer | Barometer | Manometer | Kalorimeter |
Hur beskriver man energiomsättning vid smältning? | Energi avges | Energi absorberas | Ingen energi förändras | Energi återskapas |
Vad är en enda partikels rörelseenergi kallad? | Potentiell energi | Termisk energi | Kinetisk energi | Inre energi |
Vad påverkar smältpunkten hos ett ämne? | Tryck och temperatur | Bara temperatur | Bara tryck | Ingen påverkan |
Vad är smältpunkten för is? | 0°C | 100°C | 50°C | -40°C |
Vad händer med entalpin under smältning? | Den minskar | Den är konstant | Den ökar | Den varierar |
Skrivuppgifter
Här presenteras tre olika skrivuppgifter som är utformade på tre olika svårighetsnivåer: enkel, medel och svår.
Skrivuppgift 1: Beskriv smältning
Beskriv vad som sker på molekylnivå när ett fast ämne smälter. Använd korrekta termer och ge exempel på ämnen som smälter vid olika temperaturer. Svarslängd: ca. 300 ord (En halv sida).
Skrivuppgift 2: Kokning och dess påverkan
Diskutera hur trycket påverkar kokpunkten för vätskor och ge exempel på praktiska tillämpningar, såsom matlagning under tryck. Svarslängd: ca. 500 ord (En sida).
Skrivuppgift 3: Energieffektivisering
Analysera och redogör för energins roll i smältning och kokning och hur effektivisering inom dessa processer kan bidra till hållbar utveckling. Svarslängd: ca. 800 ord (Två sidor).
Uppföljning
Uppge ett av nyckelorden så utför jag det.
- 📄 Word – Skapar ett dokument
- 📈 Svårare – Gör läxan svårare
- 📉 Enklare – Gör läxan enklare
“`