Lektionsplanering
Årskurs: 7
Ämne: Tyska
Tema: Mat och dryck
Koppling till styrdokument
Centralt innehåll
I undervisningen ska ingå: Mat, dryck och måltider i det tyska språket. Hur man beställer mat och dryck samt beskriver sina preferenser. Ord och fraser om hälsa och kost.
Kunskapskrav
Eleven kan använda grundläggande ordförråd för att beskriva matvanor och preferenser, samt att delta i samtal om kost och mat.
Lärarledda instruktioner
Introduktion till matord (10 min)
Presentera vad typisk tysk mat och dryck innebär. Ge exempel på vanliga maträtter och drycker, både skriver och talar dessa.
Diskussion om favoritmat (15 min)
Be eleverna att diskutera sina favoriträtter med sina bänkkamrater. Gå runt och lyssna samt be om exempel som skrivs på tavlan.
Beställa mat (15 min)
Simulera en restaurang-situation där eleverna får öva på att beställa mat. Klassa elever i grupper och låt dem växla mellan att vara serverare och gäster.
Skriftlig uppgift: Meny (10 min)
Elever får skapa en meny för en imaginär restaurang där de skriver upp sina favoriträtter. Samla in några av menyerna och diskutera i klassen.
Reflektion och sammanfattning (5 min)
Ge eleverna en möjlighet att ge sina åsikter om sina val av maträtter. Reflektera över lektionens innehåll och det lärda om mat.
Aktivitet
Eleverna får i uppgift att skriva en beskrivning (100-150 ord) av en maträtt de tycker om och vad som brukar ingå i den. Beräknad tidsåtgång: 20 minuter.
Exit-ticket
- Vad betyder “Essen” på svenska? Svar: Mat.
- Nämn tre tyska maträtter. Svar: Bratwurst, Sauerkraut, Schnitzel.
- Hur säger man “Jag är hungrig” på tyska? Svar: Ich habe Hunger.
- Vad är din favoritdryck? Svar: (Exempel: Mein Lieblingsgetränk ist Wasser.)
- Hur skulle du beställa mat på en restaurang? Svar: Ich hätte gerne… (jag skulle vilja ha…)
Hemläxa
Skriv en kort text (100-150 ord) om vad du åt till middag igår och vad du tyckte om det.
Fördjupningsuppgift
Skriv en uppsats (200-300 ord) som handlar om matkulturen i Tyskland, inklusive typiska rätter och drycker samt mattraditioner.
Förslag för nästa lektion
Tema: Måltider och recept I nästa lektion kan vi fokusera på att laga en enkel rätt och diskutera måltider i gruppen. Vi kan även titta på recept på tyska, vilket ger en praktisk tillämpning av ordförrådet relaterat till matlagning. Detta tema gör det möjligt för eleverna att förbereda sig för att använda språket i verkliga situationer, och de kommer att lära sig om tysk matkultur i processen.
Förberedelser
- Samla recept för klassrumsaktiviteter.
- Förbered en lista på vanliga matlagningstermer och fraser.
- Sätt upp en plan för hur man kan simulera en matlagningsaktivitet i nästa lektion.