Kompakt AI-Knappmeny

Lektion. Historia 1a2. Nationalism: Symboler och identitet. [Gymnasiet]

Lektionsplanering

Årskurs: Gymnasiet

Ämne eller kurs: Historia 1a2

Tema: Nationalism: Symboler och identitet

Koppling till styrdokument

Centralt innehåll Olika historiska frågeställningar och förklaringar kring långsiktiga historiska förändringsprocesser i ett kronologiskt perspektiv som speglar både kontinuitet och förändring, till exempel befolkningsutveckling, statsbildning, jordbrukets utveckling och olika syn på människors värde, på makt och på könsmönster. Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen i Sverige och globalt samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter och jämställdhet men också kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter. Långsiktiga historiska perspektiv på förändrade maktförhållanden och olika historiska förklaringar till dem. Historiskt källmaterial som speglar människors roll i politiska konflikter, kulturella förändringar eller kvinnors och mäns försök att förändra sin egen eller andras situation. Olika perspektiv utifrån till exempel social bakgrund, etnicitet, generation, kön och sexualitet. Kritisk granskning, tolkning och användning av olika slags källmaterial, i digital och annan form, utifrån källkritiska kriterier och metoder. Hur individer och grupper använt historia i vardagsliv, samhällsliv och politik. Betydelsen av historia i formandet av identiteter, till exempel olika föreställningar om gemensamma kulturarv.
Betygskriterium (E) Eleven kan översiktligt redogöra för förändringsprocesser, händelser och personer under olika tidsperioder samt för olika tolkningar av dem. Dessutom kan eleven översiktligt redogöra för förloppen av förändringsprocesserna och händelserna samt deras orsaker och konsekvenser. Eleven ger exempel på några enskilda personer och förklarar översiktligt deras betydelse för olika skeenden. Eleven ger enkla exempel på, och förklarar översiktligt, samband mellan skeenden i det förflutna och förhållanden i nutiden.

[Gy11, Historia 1a2]

Lärarledda instruktioner

  1. Introduktion till nationalism och identitet (10 min)
    • Definiera nationalism och diskutera dess betydelse i historiska sammanhang.
    • Presentera olika typer av nationalisms som etnisk och civil nationalism.
    • Ge exempel på hur nationalism påverkat länder och folken genom historien.
    • Diskutera klassiska exempel på nationalistiska symboler som flaggor och nationalhymner.
  2. Gruppdiskussion (15 min)
    • Delar in klassen i små grupper för att diskutera nationalismens roll i identitetsbildning.
    • Be grupperna att identifiera och diskutera symboler av nationalism i sina egna kulturer.
    • Grupperna presenterar sina insikter för klassen.
    • Som lärarledare sammanfattar du diskussionerna och knyter an till centrala teman.
  3. Källkritisk analys (15 min)
    • Introducera källkritik och vikten av att granska källor i historisk forskning.
    • Ge exempel på primära och sekundära källor i kontext av nationalism.
    • Eleverna får analysera ett källmaterial som berör nationalism och reflexion över vad som kan vara bias eller perspektiv i källan.
    • Diskutera som klass vad de har lärt sig från analysen.
  4. Sammanfattning av lektionen (10 min)
    • Repetera dagens ämnen och diskussioner.
    • Fråga eleverna vad de anser om nationalismens roll idag.
    • Ange läsning till nästa lektion och be eleverna att förbereda sig på att diskutera nationalismens inverkan på aktuella händelser.

Ämnesinnehåll

Här listas viktig kunskap och ämnesinnehåll som eleverna behöver känna till eller lära sig i undervisningen. Försök se till att allt nedan tas upp på lektionen eller följs upp på andra sätt.

  • Nationalismens ursprung: En genomgång av hur nationalism har utvecklats historiskt och dess rötter i upplysningen och romantiken.
  • Svensk nationalism: Identiteten hos det svenska folket genom historien och hur olika symboler har använts för att framhäva en gemensam identitet.
  • Global påverkan: Hur nationalism påverkar dagens politik och relationer mellan länder, inklusive konflikter och samarbeten.
  • Symbolers betydelse: Diskutera hur symboler som flaggor, nationalsånger och helgdagar påverkar människors känslor och identitet.
  • Historiska exempel: Undersöka olika exempel på hur nationalism har kommit till uttryck i olika länder och tidsepoker – exempelvis i Europa under 1800-talet.

Ordkollen

Ord Förklaring Etymologi
Nationalism En politisk ideologi som fokuserar på att främja en nationell identitet och suveränitet. Från latin “natio” som betyder “nation”.
Identitet Den upplevelse av vem man är, ofta kopplad till kultur, språk och gemenskap. Från latin “identitas” som betyder “samma”.
Symbol En bild eller en representation som har en djupare betydelse, ofta kopplad till gemenskap eller stat. Från grekiska “symbolon” som betyder “tecken”.

Diskussionsfrågor

  • A. Hur kan nationalism både förena och splittra människor i ett samhälle?
  • B. På vilka sätt kan symboler påverka vår identitet som medborgare?
  • C. Vilka är riskerna med att endast se sin egen kultur som den “rätta”?

Aktivitet

Eleverna delas in i grupper och tilldelas ett kreativt uppdrag där de ska skapa en egen symbol för en imaginär nation eller grupp, inklusive en bakgrundshistoria och en presentation av dess betydelse. De ska förbereda att förklara sin symbols historia och innebörd för klassen som uppmuntrar till efterföljande diskussioner.

Exit-ticket

Frågor Svar
1. Vad är nationalism? En ideologi som fokuserar på nationer och nationalitet.
2. Ge ett exempel på en nationalistisk symbol. Flagga eller nationalsång.
3. Hur har nationalism påverkat ett specifikt land? Exempelvis genom enhet och konflikter i samband med självständighetsrörelser.
4. Vilken roll spelar kultur i nationalism? Kultur skapar en gemensam identitet.
5. Hur kan nationalism vara både positiv och negativ? Det kan främja gemenskap men också leda till exkludering.
6. Vad menas med “nationell identitet”? En känsla av tillhörighet till ett specifikt land eller nation.
7. Hur kan musik bidra till nationalism? Genom att föra samman människor med en gemensam sång eller melodi.
8. Ge exempel på hur nationalismen utvecklades historiskt. Under 1800-talet med rörelser för självständighet i Europa.

Hemuppgift

Eleverna ska skriva en uppsats där de analyserar en symbol av nationalism som de valt. De ska diskutera dess betydelse och ge exempel på hur den används i dagens samhälle. Uppsatsen bör vara 2-3 sidor lång, skriven i A4-format och innehålla minst tre källor.

Citat

“Nationalism är en välsignelse för folket, men en förbannelse för det människosläktet.” – Roger Scruton, 2004. Detta citat belyser paradoxen i nationalism där den kan samla och förena men också skapa konflikter och splittring.

Uppföljning

Uppge ett av nyckelorden så utför jag det:

  • 📄 Word – Skapar ett dokument.
  • 🖥️ PPT – Skapar en PPT.
  • ➡️ Nästa – Tar fram ytterligare en lektion.
  • 🎒 Hemuppgift – Utvecklar en hemuppgift för lektionen.

Modern Tillbaka-knapp
×