Kompakt AI-Knappmeny

Lektion. Samhällskunskap 1a1. Samhällsdebatt: Hur man argumenterar. [Gymnasiet]

“`html

Lektionsplanering

Årskurs: Gymnasiet

Ämne eller kurs: Samhällskunskap 1a1

Tema: Samhällsdebatt: Hur man argumenterar

Koppling till styrdokument

Centralt innehåll Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå samt inom EU. Internationella och nordiska samarbeten. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån olika demokratimodeller och den digitala teknikens möjligheter. Digitalisering och mediers innehåll samt nyhetsvärdering när det gäller frågor om demokrati och politik. De mänskliga rättigheterna; vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter. Folk- och folkrätten i väpnade konflikter. Den internationella humanitära rätten och skyddet för civila i väpnade konflikter.
Betygskriterium (E) Eleven kan, med viss säkerhet och på ett strukturerat sätt, uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer samt formulera sig självständigt i förhållande till källorna.

[Gy11, Samhällskunskap 1a1]

Lärarledda instruktioner

1. Introduktion till samhällsdebatt (10 min)
  • Presentera syftet med debatten och vikten av att argumentera i samhället.
  • Förklara vad som kännetecknar en bra debatt.
  • Diskutera exempel på aktuella debattämnen i media.
  • Definiera centrala begrepp såsom “argumentation” och “motargument”.
2. Genomgång av argumentationstekniker (15 min)
  • Gå igenom olika typer av argument (logiska, känslomässiga, etiska).
  • Ge exempel på hur man bygger upp ett argument.
  • Diskutera vanliga fallgropar i argumentation.
  • Ge eleverna tips på hur man kan stärka sina argument.
3. Praktisk övning i debatt (20 min)
  • Dela in eleverna i grupper och ge dem olika debattämnen.
  • Låt grupperna förbereda argument och motargument.
  • Genomför korta debatter mellan grupperna.
  • Uppmuntra till feedback och diskussion efter varje debatt.
4. Sammanfattning av lektionen (5 min)
  • Gå igenom nyckelpunkterna från lektionen.
  • Diskutera vad eleverna tyckte var mest utmanande.
  • Ställ frågor för att säkerställa förståelse av ämnet.

Ämnesinnehåll

Här listas viktig kunskap och ämnesinnehåll som eleverna behöver känna till eller lära sig i undervisningen. Försök se till att allt nedan tas upp på lektionen eller följs upp på andra sätt.

  • Debatformer: Olika former av debatter, t.ex. parlamentarisk debatt, paneldebatt och så vidare. Att förstå skillnaderna och när de används är viktigt för att utföra debatter.
  • Argumentationens struktur: Lärande att bygga upp ett argument med tes, belägg, och avslutande slutsats. Genom att förstå denna struktur kan eleverna effektivt förbereda sig för debatten.
  • Kritisk källgranskning: Viktigheten av att värdera källor och hur det påverkar argument som förs. Elever bör förstå att inte alla källor är lika trovärdiga.
  • Aktuella samhällsfrågor: Diskutera och belysa viktiga ämnen som påverkar samhället idag. Detta ger en kontext till deras debattämnen och uppmuntrar till en aktiv medborgarroll.
  • Etik i debatt: Villkoren för hur man ska diskutera och debattera på ett respektfullt sätt, och vikten av att hantera motstridiga åsikter.

Ordkollen

Ord Förklaring Etymologi
Argumentation Processen att presentera argument för att stödja en åsikt. Från latinets “argumentatio”, som betyder “bevisning”.
Debatt En strukturerad diskussion där åsikter förs fram. En härledning från det franska ordet “débat”.
Motargument Argument som ifrågasätter ett påstående eller ståndpunkt. Består av “mot” och “argument”, med svensk härkomst.

Diskussionsfrågor

  • A. Hur påverkar sociala medier den offentliga debatten? Är det en positiv eller negativ utveckling?
  • B. Vilka ansvarar vi för att skapa en respektfull debattkultur, och hur kan vi arbeta tillsammans för det?
  • C. Vad är skillnaden mellan att argumentera för åsikter och att bara vinna en debatt? Hur påverkas vårt samhälle av detta?

Aktivitet

Under aktiviteten kommer eleverna att genomföra en mini-debatt där de delas in i grupper med olika debattämnen. Varje grupp ska förbereda sina argument och motargument och få 10 minuter att presentera sina ståndpunkter. Efter varje debatt kommer resten av klassen att få ställa frågor och ge sina synpunkter på debattens utförande och kvalitet. Det kommer att hjälpa eleverna att tänka kritiskt och analysera sina egna och kamerats argument.

Exit-ticket

Fråga Svar
Vad är en debatt? En strukturerad diskussion mellan två eller flera personer om ett specifikt ämne.
Vad är skillnaden mellan argument och motargument? Argument stöder en ståndpunkt, medan motargument ifrågasätter den.
Varför är källkritik viktigt i en debatt? För att säkerställa att de argument som framförs är baserade på pålitlig information.
Vad är syftet med en debatt? Att diskutera och analysera olika åsikter kring ett ämne för att komma fram till mer informerade beslut.
Hur kan vi skapa en respektfull debatt? Genom att lyssna på varandra och bemöta argument med respekt och öppenhet.
Vilka är de mest effektiva argumentationsteknikerna? Logiska, känslomässiga och etiska argument är de mest effektiva, beroende på kontext.

Hemuppgift

Eleverna ska välja ett aktuellt ämne som diskuteras i samhället, forska och skriva en argumenterande text som stöder sin ståndpunkt. Texten ska innehålla minst tre argument och ett motargument. Längden bör vara minst två sidor A4 med 1,5 radavstånd.

Citat

”Det är inte hur man har det, utan hur man tar det.” – Evert Taube, 1961. Detta citat betonar vikten av att kunna argumentera och hantera motgångar på ett konstruktivt sätt i debatter och diskussioner.

“`


Modern Tillbaka-knapp
×