Kompakt AI-Knappmeny

Lektion. Samhällskunskap 1a2. Samhällsdebatt: Globala perspektiv. [Gymnasiet]

Lektionsplanering

Årskurs:

Gymnasiet

Ämne:

Samhällskunskap 1a2

Tema:

Samhällsdebatt: Globala perspektiv

Koppling till styrdokument

Centralt innehåll Betygskriterium (E)
Politiska ideologier och deras koppling till samhällsbyggande och välfärdsteorier. Samhällsekonomi, till exempel ekonomiska strukturer och flöden i Sverige och internationellt. Försörjning, tillväxt och företagande, resursanvändning och resursfördelning utifrån olika förutsättningar. Mediers och informationsteknikens roll i samhället. Deras möjligheter att påverka människor och samhällsutvecklingen samt de möjligheter de ger människor att påverka. Samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder i samband med undersökningar av samhällsfrågor och samhällsförhållanden. Exempel på metoder för att samla in information är intervju, enkät och observation. Exempel på metoder för att bearbeta information är statistiska metoder, samhällsvetenskaplig textanalys, argumentationsanalys och källkritik. Presentation i olika former, till exempel debatter, debattinlägg och rapporter. Eleven kan översiktligt redogöra för och analysera olika samhällens organisation och samhällsförhållanden samt de bakomliggande idéerna. I sin analys förklarar eleven enkla samband och drar enkla slutsatser om likheter och skillnader mellan olika samhällens organisation. Dessutom kan eleven översiktligt redogöra för de historiska förutsättningarnas betydelse och dra enkla slutsatser om hur nutida samhällsförhållanden påverkar och påverkas av individer, grupper och samhällsstrukturer. Eleven kan analysera samhällsfrågor och identifiera någon orsak och konsekvens. I analysen använder eleven med viss säkerhet samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder. Eleven diskuterar översiktligt orsaker och konsekvenser samt möjliga lösningar på samhällsfrågorna. Eleven kan ge enkla argument för sina ståndpunkter och värderar med enkla omdömen andras ståndpunkter. I arbetet med samhällsfrågor kan eleven med viss säkerhet söka, granska och tolka information från olika källor, redovisa sina källor samt göra enkla reflektioner om deras relevans och trovärdighet. Eleven kan, med viss säkerhet och på ett strukturerat sätt, uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer.

[Gy11, Samhällskunskap 1a2]

Lärarledda instruktioner

1. Introduktion till samhällsdebatt (10 min)
  • Presentera temat för lektionen och dess relevans.
  • Diskutera vad en samhällsdebatt innebär.
  • Gå igenom exempel på aktuella globala frågor.
  • Ställ frågor för att mäta studenternas förhandskunskaper.
2. Gruppdiskussioner (15 min)
  • Dela in eleverna i smågrupper.
  • Ge varje grupp ett aktuellt ämne att diskutera.
  • Be dem formulera sina åsikter och argument.
  • Ge dem tid att förbereda en presentation av sina tankar.
3. Elevpresentationer (15 min)
  • Varje grupp presenterar sina diskussioner för klassen.
  • Låt övriga elever ställa frågor och ge feedback.
  • Som lärare, styra diskussionerna och lyfta fram viktiga punkter.
  • Notera särskilt bra argument eller intressanta synpunkter.
4. Sammanfattning och reflektion (10 min)
  • Sammanfatta dessa diskussioner.
  • Reflektera över vad som lärdes under lektionen.
  • Ställ frågor som uppmuntrar reflektion kring olika perspektiv.
  • Ge uppgift om att läsa mer om temat till nästa gång.

Ämnesinnehåll

Här listas viktig kunskap och ämnesinnehåll som eleverna behöver känna till eller lära sig i undervisningen. Försök se till att allt nedan tas upp på lektionen eller följs upp på andra sätt.

  • Globala frågor. Diskutera vad som menas med globala frågor och ge exempel som klimatförändringar, migration och mänskliga rättigheter. Reflektera över varför dessa frågor är viktiga.
  • Mediernas roll. Analysera hur medier påverkar våra åsikter och förståelse för globala frågor, och diskutera de etiska implikationerna av detta för demokratiska processer.
  • Politiska ideologier. Reflektera över de olika politiska ideologierna och deras påverkan på samhällsdebatten. Hur formar de våra perspektiv på globala frågor?
  • Engagemang och aktivism. Betona vikten av att engagera sig i samhällsfrågor och hur aktivism kan påverka beslut och åtgärder på global nivå.
  • Argumentationsteknik. Gå igenom grunderna i argumentationsteknik för debatter och diskussioner. Hur kan man formulera och försvara en ståndpunkt på ett övertygande sätt?

Ordkollen

Ord Förklaring Etymologi
Debatt En offentlig diskussion där olika åsikter framförs. Från franskans “débat”, som betyder “debatt, diskussion”.
Perspektiv En synvinkel eller sätt att se på en fråga. Från latinets “perspectivus”, som betyder “se igenom”.
Argument En påstående eller anledning som stöder en åsikt. Från latinet “argumentum”, som betyder “bevis” eller “påstående”.

Diskussionsfrågor

  • A. Hur påverkar sociala medier vår syn på globala frågor? Resonera kring både positiva och negativa aspekter.
  • B. Vilket ansvar bär vi som medborgare i att diskutera och agera kring globala frågor? Vad kan vi göra?
  • C. Hur kan politiska ideologier påverka hur vi ser på och debatterar globala frågor? Ge exempel på detta.

Aktivitet

Ställ grupperna inför en konkret uppgift där de ska förbereda en debatt om ett utvalt globalt ämne. De ska formulera sina argument, förbereda motargument, och till slut framföra dessa inför klassen. Ge dem en tydlig struktur att följa och ge dem tid att förbereda sig. Denna aktivitet syftar till att öka elevernas förmåga att argumentera och ta ställning i samhällsfrågor.

Exit-ticket

Fråga Svar
Vad är en samhällsdebatt? En debatt där olika åsikter om samhällsfrågor uttrycks och ifrågasätts.
Ge exempel på globala frågor. Klimatförändringar, migration, mänskliga rättigheter.
Hur påverkar medier vår åsikt? Medier kan forma våra uppfattningar och kan påverka debatten genom vad de väljer att rapportera.
Vad är viktigt att tänka på i en debatt? Att lyssna aktivt, respektfullt bemöta motargument och ha sakliga grunder för sina påståenden.

Hemuppgift

Skriv en kort artikel (1-2 sidor A4, ca 1000-1500 tecken) där du reflekterar över en global fråga som du anser är viktig. Vilka perspektiv anser du är viktiga att beakta? Hur ser dina åsikter ut, och vilka argument kan du använda för att stödja dem? Artikeln ska innehålla en introduktion, en main body och en avslutning.

Citat

”Det är inte det vi säger, utan hur vi säger det, som i slutändan avgör vår förmåga att påverka.” – Anonym. Detta citat belyser vikten av kommunikation i samhällsdebatter och hur vårt språk och vår retorik kan influera samhällsfrågor.


Modern Tillbaka-knapp
×