Kompakt AI-Knappmeny

Lektion. Svenska som andra språk. Dystopi. [Åk. 7]

Lektionsplanering

Årskurs: Årskurs 7

Ämne: Svenska som andra språk

Tema: Dystopi

Längd: 4 veckor, 3 lektioner per vecka

Koppling till styrdokument

Centralt innehåll Betygskriterium (E)
Eleverna ska få möjlighet att läsa och analysera skönlitteratur och sakprosa. Eleven kan läsa och förstå olika typer av texter.
Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att skriva olika typer av texter med anpassning till syfte, mottagare och situation. Eleven kan formulera sig enkelt på ett tydligt sätt.
Eleverna ska få möjlighet att diskutera och samtala om texter och dess innehåll. Eleven kan delta i samtal och diskussioner och komma med egna åsikter.

[Lgr 22, Svenska, Åk. 7-9]

Lärarledda instruktioner

  1. Introduktion till dystopi (20 min)
    • Definiera dystopi och ge exempel från litteraturen.
    • Ställ öppna frågor om vad dystopi innebär för eleverna.
    • Diskutera centrala teman i dystopiska verk.
    • Visa exempel från filmer och böcker.
  2. Aktivitet – Brainstorming (30 min)
    • Dela upp eleverna i små grupper för brainstorming.
    • Använd Post-it lappar för att skriva ner tankar.
    • Diskutera och sammanställ resultaten i helklass.
    • Skapa en “dystopisk vägg” med idéerna.

Ämnesinnehåll

Här listas viktig kunskap och ämnesinnehåll som eleverna behöver känna till eller lära sig i undervisningen. Försök se till att allt nedan tas upp på lektionen eller följs upp på andra sätt.

  • Dystopins kännetecken: Dystopiska berättelser utforskar ofta dystra framtider med totalitärt styre, miljökatastrofer eller social orättvisa. Eleverna ska förstå dessa koncept.
  • Klassiska dystopiska verk: Böcker och filmer som “1984”, “Brave New World” och “Hunger Games” behandlar teman av kontroll, övervakning och frihet.
  • Språk och ordförråd: Lärarledda lektioner syftar till att bygga elevernas ordförråd och läsa för att öka förståelsen av svåra termer.
  • Kreativt tänkande: Eleverna uppmanas att tänka kreativt och kritiskt kring teman i dystopi och dela sina idéer i grupper.
  • Reflekterande praktik: Betydelsen av reflektion efter lärande, och hur det knyter samman med deras personliga insikter om dystopi.

Ordkollen

Ord Förklaring Etymologi
Dystopi En negativ, ofta skrämmande framtidsvision där samhället är på icke-desirable villkor. Från grekiska “dys” som betyder “dålig” och “topos” som betyder “plats”.
Övervakning Akt att observera eller kontrollera någon. Kommer från latin “supervisio”, från “super” (över) och “videre” (se).
Kontroll Att ha makten att styra något. Från latin “controllare”, vilket betyder “att kontrollerar”.

Diskussionsfrågor

  • A. Vad tror du är orsaken till att dystopiska berättelser fortfarande är populära idag?
  • B. Hur skulle ett dystopiskt samhälle se ut i vår verklighet? Vilka element skulle vara mest skrämmande?
  • C. Kan dystopi också innehålla positiva inslag? Hur skulle det se ut i så fall?

Aktivitet

Eleverna delas in i grupper för att skapa en mindmap kring temat dystopi. De ska brainstorma idéer och inkludera känslor och teman som de diskuterade. Varje grupp ska sedan presentera sin mindmap och förklara sina tankar inför klassen. Denna aktivitet syftar till att lyfta fram mångfalden av perspektiv och insikter om dystopi.

Exit-ticket

Fråga Svar
Vad betyder dystopi för dig? (Fria svar)
Nämn ett exempel på dystopisk litteratur eller film. (Fria svar)

Hemuppgift

Eleverna ska läsa och reflektera över “En sekund i taget” och dokumentera sina insikter och känslor relaterade till bokens teman och karaktärer i sina läsloggar. De ska också ha en diskussiosfråga klar till nästa lektion, där de ska dela med sig av sina reflektioner i klassen.

Citat

“All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them.” – Walt Disney, 1955. Detta citat handlar om mod och drömmar och kan kopplas till hur huvudkaraktärerna i dystopiska berättelser ofta strävar efter frihet och rättvisa.

Uppföljning

Beskriv hur nästa lektionsplanering kommer att bygga vidare på diskussionerna kring dystopi och karakteriseringar i litteraturen, samt elevens fortsatta arbete med sin skrivförmåga och läsförståelse.


Modern Tillbaka-knapp
×