Kompakt AI-Knappmeny

Lektion. Programmering 1. Grundläggande programmering och algoritmer. [Gymnasiet]

Lektionsplanering

Årskurs:

Gymnasiet

Ämne:

Programmering 1

Tema:

Grundläggande programmering och algoritmer

Koppling till styrdokument

Centralt innehåll Grundläggande programmering i ett eller flera programspråk varav minst ett av språken är textbaserat. Programmering och dess olika användningsområden ur ett socialt perspektiv inklusive genus, kultur och socioekonomisk bakgrund. Programmeringens möjligheter och begränsningar utifrån datorns funktionssätt. Strukturerat arbetssätt för problemlösning och programmering. Grundläggande kontrollstrukturer, konstruktioner och datatyper. Arbetsmetoder för förebyggande av programmeringsfel, testning, felsökning och rättning av kod. Grundläggande datastrukturer och algoritmer. Gränssnitt för interaktion mellan program och användare. Normer och värden inom programmering, till exempel läsbarhet, dokumentation, testbarhet, rena gränssnitt och nyttan av standard.
Betygskriterium (E) Eleven formulerar och planerar i samråd med handledare programmeringsuppgifter med pseudokod eller diagramteknik. I planeringen väljer eleven med viss säkerhet kontrollstrukturer, metoder, variabler, datastrukturer och algoritmer som är adekvata för uppgiften. I sin programmering skapar eleven med konsekvent kodningsstil och tydlig namngivning korrekt, strukturerad och enkelt kommenterad källkod med tillfredsställande resultat. Dessutom väljer eleven med viss säkerhet ett uttryckssätt som är anpassat för att på ett tillfredsställande sätt interagera med den avsedda användaren. Elevens färdiga program eller skript är utförda med tillfredsställande resultat i ett eller flera programspråk som är stabila och robusta i program av enkel karaktär.

Källa: [Gy11, Programmering 1]

Lärarledda instruktioner

1. Introduktion till programmering (10 min)
  • Presentera kursens syfte och mål.
  • Diskutera programmeringens roll i samhället.
  • Introducera grundläggande begrepp inom programmering.
  • Visa exempel på program och deras användningsområden.
2. Grundläggande syntax (15 min)
  • Introducera syntaxen i valt programspråk.
  • Visa hur man deklarerar variabler.
  • Ge exempel på vanliga fel och hur de kan undvikas.
3. Kontrollstrukturer (15 min)
  • Presentera if-satser och loopar.
  • Diskutera när och hur de används.
  • Gör exempel på praktiska tillämpningar av kontrollstrukturer.
  • Ha en gemensam övning där eleverna skriver egen kod med kontrollstrukturer.
4. Sammanfattning och frågor (10 min)
  • Sammanfatta det som har diskuterats under lektionen.
  • Öppna upp för frågor och diskutera eventuella oklarheter.
  • Ge information om nästa lektion och dess innehåll.
  • Tilldela hemuppgift kopplat till dagens lektion.

Ämnesinnehåll

Här listas viktig kunskap och ämnesinnehåll som eleverna behöver känna till eller lära sig i undervisningen. Försök se till att allt nedan tas upp på lektionen eller följs upp på andra sätt.

  • Programmeringens grunder: Eleverna ska förstå och kunna använda grundläggande programmeringskoncept som variabler, datatyper och syntax. Detta utgör basen för all vidare programmering.
  • Kontrollstrukturer: Förståelse för hur man använder beslutstagande (if-satser) och loopar är centralt för att kunna kontrollera flödet av exekvering i program.
  • Felsökning: Lärande om hur man identifierar och åtgärdar fel i kod är avgörande för att skapa fungerande program. Detta inkluderar både logiska och syntaxfel.
  • Algoritmer: Grundläggande algoritmiskt tänkande ska introduceras så att eleverna lär sig att bryta ner ett problem i mindre delar för att lösa det effektivt.
  • Gränssnitt: Lärande om hur program interagerar med användaren och vikten av användarvänlighet i programmering.

Ordkollen

Ord Förklaring Etymologi
Algoritm En steg-för-steg procedure för att lösa ett problem eller utföra en uppgift. Från arabiska “al-Khwarizmi”, en matematiker och astronom.
Variabel En behållare för att lagra data som kan förändras. Kommer från latinets “variabilis” som betyder “som kan ändras”.
Syntax Regler som bestämmer hur koden måste skrivas i ett programmeringsspråk. Kommer från grekiska “syntaxis” som betyder “sammansättning”.

Diskussionsfrågor

  • A. Hur tror du att programmering påverkar vår vardag idag? Ge exempel.
  • B. Vilka etiska frågor kan uppstå genom programmering och användning av teknik?
  • C. Diskutera viktigheten av lättförståelig och välstrukturerad kod i programutveckling. Varför är det viktigt?

Aktivitet

Som aktivet får eleverna arbeta i grupper för att skapa en enkel applikation som löser ett praktiskt problem. De får välja vilket programmeringsspråk de vill använda (t.ex. Python eller JavaScript) och ska omsätta dagens teorier till praktisk programmering. Varje grupp ska redovisa sin lösning och dela med sig av sin kod till klasskamraterna för feedback.

Exit-ticket

Frågor Svar
Vad är en algoritm? En steg-för-steg procedur för att lösa ett problem.
Vad menar vi med variabler? En behållare för data som kan ändras i programmet.
Varför är syntax viktigt? För att säkerställa att koden kan utföras utan fel och förstås av datorn.

Hemuppgift

Eleverna ska skriva ett kort program i det språk som de valt under lektionen. Programmet ska vara enkelt men visa användning av variabler, kontrollstrukturer och noggrant kommenterad kod. Det ska dokumenteras i en rapport på 1 A4-sida där de även reflekterar över vad de lärt sig under lektionen och hur de implementerade koncepten i sitt program.

Citat

”Datorprogrammering är en kreativ och teknisk process som låter dig skapa program som kan utföra nästan vad som helst.” – Alan Turing (1950). Detta citat betonar den kreativa aspekten av programmering och hur den har revolutionerat hur vi interagerar med teknologi.


Modern Tillbaka-knapp
×