Terminsplanering Hem- och konsumentkunskap
Årskurs: 6
Ämne: Hem- och konsumentkunskap
Tema: Introduktion till hem- och konsumentkunskap, där eleverna får en förståelse för grunderna inom ämnet, inklusive matlagning, hygien och ansvar i köket.
Introduktion till livsmedel och hälsa (19 aug – 22 sept)
V.34
Lektion 1: Introduktion till livsmedel och hälsa
V.35
Lektion 2: Näringslära och kostcirkeln
V.36
Lektion 3: Måltidsplanering och handlingslistor
V.37
Lektion 4: Hygien och säkerhet i köket
V.38
Lektion 5: Bedömningstillfälle – näringsanalys av måltid
Matlagningstekniker (23 sept – 27 okt)
V.39
Lektion 1: Grundläggande matlagningstekniker
V.40
Lektion 2: Bakning av bröd
V.41
Lektion 3: Grundläggande såser och dressingar
V.42
Lektion 4: Grönsaksbearbetning och tillagning
V.43
Lektion 5: Bedömningstillfälle – praktiskt prov i matlagning
Hushållsekonomi och miljö (28 okt – 8 dec)
V.44
Lektion 1: Introduktion till hushållsekonomi
V.45
Lektion 2: Budgetering och sparande
V.46
Lektion 3: Hållbar konsumtion och ansvar
V.47
Lektion 4: Matens miljöpåverkan
V.48
Lektion 5: Bedömningstillfälle – redovisning av hållbarhetsprojekt
Repetition och utvärdering (9 dec – 20 dec)
V.49
Lektion 1: Repetition av livsmedel och hälsa
V.50
Lektion 2: Repetition av matlagningstekniker
V.51
Lektion 3: Utvärdering och reflektion över kursinnehållet