Kompakt AI-Knappmeny

Språkglosor. Italienska 3 – La cucina e gastronomia italiana. [Gymnasiet]

Språkglosor

Stadie: Gymnasiet
Ämne: Italienska 3
Tema: La cucina e gastronomia italiana

Att känna till specifika ord och begrepp inom italiensk matlagning och gastronomi är avgörande för att förstå kulturen kring maten i Italien. Genom att lära sig glosor kopplade till kök och mat kan eleverna bättre delta i klassdiskussioner, läsa italienska recept samt förstå kulturella referenser. En solid ordkunskap hjälper eleverna att få en djupare insikt i ämnet och utvecklar dessutom deras språkkunskaper.

Ingredienser

  • Pomodoro
    Översättning: tomat
    Exempelmening: Jag köper alltid färska pomodori till min pasta.

  • Basilico
    Översättning: basilika
    Exempelmening: Basilico är en viktig ingrediens i pesto.

  • Olio d’oliva
    Översättning: olivolja
    Exempelmening: Vi använder olio d’oliva för att få en rik smak på salladen.

Rätter

  • Pasta
    Översättning: pasta
    Exempelmening: Italiensk pasta är känd världen över för sin kvalitet.

  • Risotto
    Översättning: risotto
    Exempelmening: Jag älskar att laga en krämig risotto med svamp.

  • Lasagna
    Översättning: lasagne
    Exempelmening: Lasagna är en klassisk italiensk maträtt som alla älskar.

Drycker

  • Vino
    Översättning: vin
    Exempelmening: Vino från Toscana är särskilt populärt.

  • Acqua
    Översättning: vatten
    Exempelmening: Vi dricker alltid acqua mineral till maten.

  • Espresso
    Översättning: espresso
    Exempelmening: En kopp espresso är perfekt efter en god middag.

Kökstillbehör

  • Pentola
    Översättning: kastrull
    Exempelmening: För risotto behöver du en stor pentola.

  • Coltello
    Översättning: kniv
    Exempelmening: Använd ett skarpt coltello för att skära grönsaker.

  • Tagliere
    Översättning: skärbräda
    Exempelmening: Jag lägger ut ingredienserna på tagliere innan jag börjar laga.

Matlagningstermer

  • Cuocere
    Översättning: laga (mat)
    Exempelmening: Det är viktigt att cuocere pastan al dente.

  • Mescolare
    Översättning: blanda
    Exempelmening: Vi måste mescolare alla ingredienser före gräddningen.

  • Servire
    Översättning: servera
    Exempelmening: Vi ska servire rätten med ett gott vin.

  • Preparare
    Översättning: förbereda
    Exempelmening: Jag gillar att preparare alla ingredienser innan jag börjar laga mat.

  • Friggere
    Översättning: steka
    Exempelmening: Det går snabbt att friggere potatis i het olja.

  • Cuocere al forno
    Översättning: baka
    Exempelmening: Vi ska cuocere al forno en läcker pizza för festen.

  • Soffriggere
    Översättning: fräsa
    Exempelmening: Vi började med att soffriggere vitlöken i olivolja.

  • Condire
    Översättning: krydda
    Exempelmening: Kom ihåg att condire salladen med salt och peppar.

  • Rifinire
    Översättning: avsluta/putsa
    Exempelmening: Vi kan rifinire rätten med lite färsk basilika.


Modern Tillbaka-knapp
×